Vojna parada

Čemu služe ove vojne parade? To mi nikako ne ide u glavu… Ne kažem da sam pametan, samo da ne razumem… Kažu proslava pobede na fašizmom? Slažem se proslaviti pobedu, ali se ujedno pitam i ima li nekog lepšeg načina sem zveckanja oružjem?

Ne razumem se ni u vojnu tehniku. Daleko od toga da ne znam ništa na tu temu, ali imam neodoljiv osećaj da sve vreme prikazujemo nešto u rangu T42 ili možda gore ali istog datuma? I šta mi zapravo tom paradom prikazujemo? Imamo neke puške, neka vozila sa podmazanim točkovima, sve to lepo ofarbano pre par dana, sipano gorivo u zarđale rezervoare pa se sad nešto vozimo… Neke rakete koje izgledaju ko makete i ne propuštamo da napomenemo da smo jednom od takvih raketa oborili nevidljivi… Prikazujemo i ljudstvo, njima svaka čast, to smo uvek imali, ljude dobra i puna srca. Na žalost, iza njih u komandujućem nizu nalaze se neljudi već dugo.

OK, recimo i da grešim i da smo pokazali najsavremenije naoružanje na svetu. Pa opet čemu to? Jel to samo meni liči na neku provokaciju? Jel to samo mene podseća na zov nesreće? Zar nije bolje raditi i opremati svoju vojsku u tišini i moliti se da do zla ne dođe, a u slučaju da do neke nesreće i dođe, sačekati to spreman? Ne, mi smo rešili da zveckamo oružjem i demonstriramo silu…

Osećam se baš bedno…

Šerovanje ili na srpskom deljenje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + twenty =