Saveti kako uštedeti novac

Skoro sam ovde “držao predavanje” na temu podizanja kredita. Meni je to strana materija, nikad nisam bio, kako to naš narod stručno kaže, “u kreditima”. Pa ipak, računica za nas koji su iz bilo kog razloga kreditno nesposobni (ili samo nesposobni) je vrlo prosta. Ne možeš da dobiješ kredit, idi negde u kafanicu, popij par ladnih i razmisli šta ćeš dalje. A kredit ko kredit. Od banke uzimaš jednu sumu, za par ili već koliko godina vraćaš drugu (veću) sumu, a sve to podeljeno na mesečne rate. E oko toga su se sjatile moje misli dok sam ispijao tih par ladnih… gajbi… Znači sve jedno moram tih nekih par godina da na mesečnom nivou smišljam novac za ratu? Pa da. Zato rekoh sebi, ajd da vidim kako taj novac da uštedim i bez podizanja kredita, kako bih na neki način sam sebe za par godina kreditirao. E tu kreću dileme i kombinacije G13 uz primese Mikija Manojlovića i njegovog “ekonomizacija je majka opstanka u ovako teškim okolnostima…”

Znači rešio sam da uštedim pare. Mali korak za čovečanstvo, a veliki za mene. Pre svakog velikog posla, treba odraditi detaljne pripreme za isti. Stoga, evo par koraka koje treba slediti pre same štednje:

Korak 1. : Prvo je bitno da se čovek onako dostojanstveno olakša od svih okova koji ga stežu. Znači prvo i osnovno, treba otići u klonju i istovariti sve iz sebe. Pre toga, ni ne pokušavajte da uštedite neki novac. To što istovarite, nebi bilo loše da odnesete na analizu, tik da vam kažu šta je višak a šta manjak, da bi ste prema tome uskladili vašu buduću ishranu…

  • Savet: Pare mogu da se štede, ali ne i organizam da trpi.

Korak 2. : Otidite do kafane i ponesite dovoljno para za recimo tri odlaska u kafanu. Povedite drage vam ljude pa popijte i pojedite što više možete, pa kad više ne budete mogli, a vi pojedite još. Ako vam se bude išlo u WC, to je super. Odradite istovar po drugi put, pa se vratite i naručite još jednu turu svega. Ovo ponavljajte do mere da vam se smuči sve pa i ti dragi ljudi, a nadasve kafana i kafanska klopa, jer je u buduće vreme nećete više posećivati.

  • Savet: Ako vas budu zadirkivali jer više ne posvećujete vremena kulturnom uzdizanju u kafani, uvek možete da se branite time da vam je žena zabranila.

Korak 3. : Pošto se probudite sutradan popodne posle besane noći u kafani, a vi popijte čaj. Nećete biti u stanju da jedete ništa, a čaj će da vam prija. Što se hrane tiče, tad bi bilo dobro da razmislite o “koraku br. 4” pripreme za štednju. Takođe razmislite i o tome da na dalje pijete samo čaj u slučaju da vam voda nije dovoljna.

  • Savet: Ima nešto gospodski u ispijanju čaja. Kad vas budu nudili alkoholom, vi odbijte i tražite čaj. Dodajte na to da ste na čaj navikli na engleskom dvoru.

Korak 4. : Odredite sumu koju ćete štediti mesečno, najbolje prema visini rate koju bi ste izdvajali da su vam lovatori odobrili zajam. Ako je ta cifra velika za vaše uslove, imate više opcija za rešenje problema. Ukinite jedan obrok. Najbolje bi bilo da svima u vašoj porodici ukinite taj isti obrok. Recimo ručak. Tu uglavnom obeduje najviše članova vaše porodice, pa je i ušteda najveća. Takođe, večeru svedite samo na voće i to ono domaće, strendžersko voće ume da bude skupo. Za doručak jedite samo ostatke od večere.

  • Savet: Jabuke su super za večeru, dobre su za probavu, a i kad vam ostanu, lako od njih možete ujutru za doručak da napravite kompot.

Korak 5. : Odjavite internet i televiziju, time štedite keš. Internet vam ne treba. Pa sve i da vam zatreba, kradite ga od komšije. Ako ne želite da ga kradete, a vi zamolite komšiju da vam da lozinku (ako je stavio lozinku), možete da slažete da vam trenutno nešto internet ne radi, pa da se poslužite na dva dana. Kad vam uslužni komšija kaže lozinku, pristupite njegovom ruteru i namestite da svi vaši uređaji po MAC adresi mogu da se kače na taj ruter. Televizija i ovako samo smara…

  • Savet: Ženin telefon ili drugi pametni uređaj ne ubacujte među MAC adrese na ruteru. Žensko je to i sve jedno će se kačiti i gledati neke krpice po netu i zahtevati da joj te iste krpice, šminku ili šta već, kupite. Ne zna to za štednju, muško ima jedno rebro manje, a na ženama se nije štedelo.

Korak 6. : Prodajte automobil. Automobil je samo i jedino trošak. Prvo, ako želite da uštedite novac za novi automobil, pa je to razlog vaše štednje, šta će vam stari? Drugo, prodajom automobila dobijate dodatnu kintu, pa time skraćujete vreme štednje.

  • Savet: Na posao idite ili peške ako vam je posao bliži od 15km, ili GSP-om ali bez da plaćate kartu jer karta je skupa, bez obzira šta pričali na TV-u.

I eto tako, to su neki početni saveti ili ti uvodni saveti u štednju. Ako se ovih saveta budete detaljno pridržavali, sigurno je da ćete videti plodove vaše štednje. Za par godina ćete moći da svoj ušteđeni novac od srca potrošite… ako vam od srca i ljudskosti bilo šta do tad ostane. Ako i ne uspete da uštedite, svakako ćete barem da smršate od novog načina ishrane i tolikog pešačenja. Nus pojave ove i ovakve štednje nisu poznate, ali se u svakom slučaju o indikacijama posavetujte sa vašim administrativnim radnikom u firmi. Sa ženom se ne savetujte, nema to sluha da vas sluša i podrži u vašem poduhvatu, pa sa njom samo čvrsto i budite istrajni. Ako vas ne ostavi u skorije vreme, možda se i ona prikloni ovoj vulkanskoj životnoj filosofiji. Toliko. Live long and prosper!

Šerovanje ili na srpskom deljenje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − 2 =