Kružni tokovi i nebeski narod

Vreme praznika, što verskih, što socijalističkih, ali i jedni i drugi idealni da se Petko odmori od redovne rutine gradskog ćate i posveti nečemu drugom, a da to nije birokratija. Naravno, tucanje jajcima obavljeno, zatim je usledio i uranak, koji i nije bio nešto posebno zbog vremena, ali nema veze, tradicija mora da se ispoštuje. Sledilo se uputstvo iz prve osmice koje je napisao Ponedeljko, da nešto Petku ne promakne. I fešta je mogla da otpočne.

Kružni tokovi u vreme fešti

Vozeći se ka destinaciji u više navrata malo je falilo da se Petko i familija mu, koju je prevozio tuđim fijakerom, presele u ono nebesko carstvo i to prevremeno, onog nebeskog naroda koji uveliko rabi tehnologiju kružnih tokova za ubrzanje čekanja u saobraćaju, i to od ruke pripadnika pomenutog naroda. Vrlo poetično, tragično, komično i ni malo lepo i prijatno.

Da se vratim na fijaker i odgovorim zašto Petko vozi tuđi. Tuđi je zato što eto, Petko ima sreću da ima od kog da pozajmi fijaker. Nije njegov zato što je ćatina plata više izvor inspiracije za viceve nego za podizanje nekog kredita, pa da priušti jedno vozilo starosti između 10 i 20 godina, dok na pomen mlađeg, oni strogi bankarski službenici padaju na pod i počinju da se smeju do suza. Ali atentat na bankare je tema druge priče…

I pod uticajem ovih fešti, što zbog alkohola u krvi, što zbog euforije il‘ možda postpraznične depresije (jer su sad već novčanici prazni, a tek je početak meseca) vozači počinju da se ponašaju kao kamikaze i ciljaju druge automobile po drumovima. Pogađate, kružni tokovi su idealno mesto za ciljanje…

Tako je Petko dospeo na metu ne jedne, već dve kamikaze. Stvarno, da je samo Petko bio u fijakeru, ne bi bilo toliko strašno. Možda bi i njemu palo na pamet, da nakon izbegnutog napada kamikaze za volanom i sam krene u kontra-napad i presudi budali koja je probala da ga ubije. Međutim, familija tu, pa sitna deca, čovek mora da stisne petlju i ostane pribran i učtiv. Ostaje mu da zapamti tablice napadača, pa da posluži osvetu hladnu.

Napad prvog kamikaze za volanom

Vraćajući se sa fešte u ne baš sitne večernje časove i naravno iznuren nadljuskom borbom sa samim sobom da kaže „Da me maneš s čašicu!“, jer je svestan činjenice da ne sme da vozi u alkoholisanom stanju, seda za volan i kreće nazad domu svomu, ali pre svega da vrati familiju nazad u bezbednom i celom stanju na adrese prebivališta, iiii … dolazi do prvog napada. Sasvim ni od kuda, u onom kružnom toku, savremenoj tehnologiji za ubrzavanje protoka saobraćaja, dolazi do napada na fijaker.

Kao u kaubojskim filmovima, kamikaza pretiče sa desne strane Petkov fijaker, bez davanja žmigavca, bez poštovanja prava prvenstva u kružnom toku. Kamikaza seče Petkovu trajektoriju, ulazi ispred njega u unutrašnju traku kružnog toga, skreće i gubi se u skoro pa suprotnom pravcu. Petko jedva da je primetio šta se izdešavalo za milioniti deo sekunde, ali sam Bog ga je naveo da pritisne kočnicu kao sivonja i zaustavi fijaker. Familiji se samo izbućkao malo pojedeni roštilj, a pošto su svi bili vezani nije bilo iskakanja i napuštanja fijakera kroz šoferku.

Vožnja se nastavila uz par psovki i stiskanja trube, zna se šta znači taj potez u vožnji a namenjen drugom vozačku koji je nama nepoznat 😉 Bitno je da su svi stigli u jednom delu na željenu destinaciju.

Napad drugog kamikaze za volanom

Opet, kao učesnik saobraćaja i rešen da odvede familiju u prirodu ne bi li se odmorili od roštilja konzumiranog prethodnih dana, Petko, vozi, menja brzine i dominira drumovima. Međutim, kamikaze i dalje pod utiskom postpraznične depresije vrebaju svoju žrtvu… Naravno, opet se jedan ustremio na fijakera. Opet isto mesto zločina – kružni tok.

Ovaj put, napad dolazi direktno sa desne strane! Dok je Petko želeo da izađe iz kružnog toga, koristeći isto ono pravo prvenstva, iz ulice koja se uključuje u kružni tok dolazi vozilo, sive boje, registarskih tablica zapamćenih u memoriji ćate, i ne jebe živu silu! Kao da čovek vozi tenk i po svaku cenu želi da pređe preko fijakera!

Sad razmišljam da li je u opšte vozač sivog automobila video fijaker sa Petkom za volanom i familijom uredno vezanom za sedišta (visoke kazne, pa Petko galami na sav glas kad se neko ne veže). Ali, ipak je čini se u pitanju ona postpraznična depresija…

Rešenje za izvlačenje iz ove situacije je bilo jednostavno… Kako nikog nije bilo na pešačkom ispred fijakera, Petko je elegantno, nabijajući papučicu gasa u pod, zalepio familiju za sedišta i proleteo kroz izlaz kružnog toka!

Kamikaza je opet ostao kratkih rukava! Neka nađe sebi drugu žrtvu, ili da baš ne zvučim sad morbidno… Bilo kako bilo, češala mu se familija, onaj ženski deo, dok je Petko ređao sve po spisku!

Šta je poenta priče?

Nebeski narod se ponaša kao da je već na nebesima i tako i vozi! Umalo se i Petko pridružio toj nebeskoj porodici, smatra Petko pre vremena, a i čim je ovaj tekst tu, znači da se definitivno izvukao i da su mu ruke i glava dovoljno čitavi da se ispovedi! Da se osvrnem i na onaj pridev nebeski, ne da ne zaslužujemo primenu istog, čini mi se da smo na poptuno suprotnom kraju! Bruka smo i sramota, što na drumovima, što za slavskim i svetkovinskim trpezama… I još nešto, kamikaze, znam vam tablice…

Šerovanje ili na srpskom deljenje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + eight =