Igra Robina Huda i Šerifa od Notingema

Kako kaže priča… beše ovaj ludak u helankama zvani Robin Hud je krao od bogatih i delio siromašnima? Stara priča koju svi znaju, dobar momak koji pomaže sirotinji, dok se uz put zeza, cirka, juri mome i pri tom diže pritisak jadnome Šerifu… Ali na osnovu nedavnih dešavanja, celu priču moram da podvrgnem analizi, jer nikako ne pije vodu sve to… Zašto bi krao gomile novca i živeo u šumi?! Da stvar bude još čudnija, zašto bi taj isti tek tako dao, a pri tom je stavljao dupe na žar? Zašto Šerif nije lansirao par balističkih i sravnio čitavu šumu sa Družinom? Ostanite i saznajte, na pravom ste mestu!

Dok se moj brat po muci Ponedeljko bavi sportom, ja sam zastranio u potpuno drugu krajnost i istražujem mitove. Još jedna jutarnja baljezgarija u nizu, al’ fascinantna. Sve navodi na to da su ova dvojica iz naslova imala nekakav dil. A sad i da izložim svoju teoriju… Jedan krajnje korumpirani lik sedi u svom dvorcu i razmišlja kako da ojadi već ojađenu sirotinju, dok je drugi kao njegov alter ego, čovek iz prirode (možda je i neki hipik, sa stalno smotanom buksnom), dobričina, voli terevenke i novac mu nije bitan (Ma da!). Pri tom, uvek se izmigolji iz kandži Šerifa. Ovo sve navodi da su imali razrađen sistem, ovaj prvi otima, drugi kao otme nešto malo pa kao vrati sirotinji, za određeni procenat (ipak strele se ne beru na drvetu, a tu je i pitanje pojenja družine), pa kao vrati sirotinji, koju čeka isti onaj Šerif i tako stalno u krug…

Posle malo dužeg uvoda, hajda da dovršim priču i povežem je sa realnošću mlađeg referenta Petka. U centru priče je kinta, koja je završila tamo gde ne treba, a priča ide nekako ovako…

“Dobar dan!” – ulazi klijent u kancelariju mrka pogleda, kao da je došla da naplati dug, koji mu dugujem već izvesno vreme, pa je i kamata onako narasla kao prase pred Božić. “Zašto mi pare nisu isplaćene, kad sam ja radeo pošteno?” – skenirajući me pogledom verovatno tražeći džep ili fioku odakle ću da izvadim pare , prebrojim i pljusnem na sto pred njega. Smirenim tonom i polako vodim razgovor s njim, trudeći se da prvo skontam o čemu je reč. Malo sam zbunjen, jer s parama ne radim, a nešto ne umem da se kockam, pa izbegavam te vratolomije za aparatom ili stolom. Tako tuc muc trudeći se da razumem odakle vetar duva, dođem do zaključka da me pita za nešto što je od pre Hrista, pa su i slova na papiru počela da blede, a klijent i dalje očekuje… Pokrenem pretragu na jedini način koji mogu, a to je da pljunem u prste i krenem da listam sve moguće knjige, predmete, papire, beleške i sve što sam imao na raspolaganju. Konekcija spora, kao nekadašnji dial up, ali se napreduje, klupko razmotava i na kraju eureka… Klijentu (kodno ime Brajko) ne da ne dugujem ništa, prema tome fioka s parama koju misli da posedujem ostaje zaključana… Brajku je uredno sve plaćeno, vraćeno, overeno i zabeleženo u tefteru uredno s potpisom i pečatom (da vidim sad onog lika iz klipa da se ubacuje s leđa 😉 )

Sad pošto sam dospeo u poziciju za kontranapad, već smelijim tonom krenem da postavljam pitanja. Smestim ga uredno na optuženičku klupu, na mesto strateški postavljeno za ispitivanje, podne je i sunce piči Brajku direktno u glavu. Nije dugo izdržao mojih 5 sekundi slave, otvorio je dušu i priznao da to što je dobio prosledio trećoj strani (čitaj Šerifu), tek onako na lepe oči uz obećanje da će biti vraćeno. Šerif je promenio taktiku, odjebao Robina iz jednačine i sad glumi glavnog baju. Uredno objasnim Brajku da je zakasnio, od prilike kao što kasne naši vozovi, da ga je Šerif pretupao jer nema ništa opipljivo (nema papirići), te da ne može da ga tuži, a da pare koje mu duguje neće ni da vidi, isparile kao znoj sa čela Brajka na podnevnom suncu.

Brajko je nadajući se da će Petko da bude jebena strana, dobio samo jedan neomašćeni i snuždeno pobegao glavom bez obzira, jedva je potrefio vrata kancelarije. Ne smem ni da zamišljam kako je prošao stepenice na putu do izlaza. Ostaje mi isti ovakav razgovor sa Šerifom, čekam ga i radujem se predstojećem, jer će duel da bude više nego interesantan.

Sad da me neko pita šta će mi priča o Robinu i Šerifu, ne znam… u ove sitne sate svašta mi se vrzma po glavi, pa tako i malo baljezgam.

Šerovanje ili na srpskom deljenje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − sixteen =